Historie

Een klein stukje geschiedenis van het rijksmonument Montancourt in Middelburg.

Montancourt Rouaansekaai 21 Middelburg

Het pand dateert uit 1596. De gevel is over de gehele breedte gedekt door een fronton met getand lijstwerk. In de rechter travee is het raam boven de voordeur met fronton gedekt en gekoppeld aan de voordeuromlijsting in Lodewijk XVI stijl. Stoep met schuin kelderluik. XVIII. Middelburg heeft een groot historisch verleden. Met name in de tijd van de VOC en WIC was Middelburg een stad van aanzien. Veel van de huizen aan de Rouaansekaai (kade), waren ten tijden van de 17e eeuw in handen van de kooplieden die handelden met Rouen in Frankrijk, vandaar de naam Rouaansekaai.

Veel kooplieden wilden hun huis een naam geven met een boodschap. Zo ook de eigenaar van dit huis Montancourt. Medio 18 eeuw (rond 1750) leefde de geschiedschrijver en reder, Pieter de la Rue.  Van hem komt de uitspraak “Mon temps court.” “Mijn levensjaren gaan snel voorbij” of “Mijn glas loopt ras” (de tijd gaat snel).Een wijze uitspraak, die bijna 300 jaar later nog steeds van kracht is.

Heerlijk genieten in de stadstuin en de vogels

De lokatie is bijzonder te noemen. Het ligt aan het oudste stukje Middeleeuwen genaamd De Kuiperspoort en aan een van de mooiste kaaien in Middelburg. Elke zomer is het een komen en gaan van de boten. Van groot tot klein, van zeilboot tot luxe jacht.

Wees welkom en vaar koers naar de Rouaansekaai 21 in Middelburg.

Plaats een reactie