Ontdek Middelburg

Ontdek Middelburg en beleef tijdloze ervaringen. Kunst hoort bij ons net zoals de liefde voor onze omgevingen. Waarom zijn schilders en kunstenaars zo belangrijk tijdens uw bezoek aan een Historische stad zoals Middelburg? Zij zijn gewoon een toonbeeld van wijsheid en beschaving. Met Kunst als mecenaat. Kunst hoort bij ons net zoals de liefde voor onze omgevingen.

y

Tod’s ask me to leave a Mark

Je ogen zijn de vensters van je ziel.

Kunst & cultuur komen voort uit de mens en zijn daarom in welke vorm dan ook een representatie van de mens. Het zet ons aan het denken, over onszelf en over onze samenleving. Waarom maken kunstenaars kunst? Waarom doen ze wat ze doen, voor wie en waarom? Interessante vraag toch? Kunst leert je anders kijken naar precies hetzelfde. Het draagt bij aan een beter sociaal milieu, betere omgangsvormen tussen mensen en beter begrip tussen elkaars culturen en werkomgeving.

Tips make you move… het is maar hoe je kijkt

Geld verbrassen kun je overal, maar wie leert om van oude materialen kunst te maken, besteed aandacht aan het ambachtelijke, de kracht van de mens, het circulaire leven, het midden en kleinbedrijf, het milieu, literatuur en de architectuur. Zo blijft renaissance door een vleugje Middelburg in Italië en vice versa met elkaar verbonden. Hoe toevalligheden elkaar kunnen treffen!!

Federico ‘s eerste vrouw Gentile Brancaleoni, blijkt onvruchtbaar. Ze zwelt op door extreem oedeem ( vanwege een haperend lymfesysteem of hartfalen). Dat bleek een no go. Op 38 jarige leeftijd huwt hij Battista Sforza, een nichtje van de Hertog van Milaan. Schrik niet.. ze was pas 14 jaar oud maar zeer ontwikkeld. Ze leest Grieks en Latijn, heet gasten welkom met fraaie speeches. Ze baarde 9 dochters waarvan er 3 al snel overlijden na de geboorte. Uiteindelijk komt er toch de langverwachte zoon… Guidobaldo. Haar fragile lichaam na zoveel zwangerschappen was niet bestand tegen een longontsteking. Federico besluit niet meer te trouwen en besluit tijd te steken in zijn droom.. Het hertogdom omvormen tot een toonbeeld van schoonheid en beschaving. Het fortuin dat hij verdiende zette hij in om kunstenaars naar het Hof van Urbino te trekken. Zijn vlaggenschip is dan ook Palazzo Ducale. Door het deel van het paleis open te stellen voor burgers laat Federico zien dat hij een ware “vader des vaderschap “is .. met oog voor de noden van zijn onderdanen. Op 60 jarige leeftijd overlijdt Federico door hevige koorts. ( bron Ronald Kuipers).

Op 7 juni 2022 is het precies 600 jaar geleden dat Federico da Montefeltro “Het licht van Italië” ter wereld kwam. Hij besefte na jaren van vechten dat zijn reputatie als krijgsheer succesvol en rechtvaardig is en meer waard is dan het zwaarste kanon. De lijfarts van Federico da Montefeltro was Paulus van Middelburch… en ja hoe kan het …. Geboren in Middelburg. In 1479 ondernam Paulus van Middelburg een reis naar de Abruzzen en bij zijn terugkeer naar Padua bezocht hij Urbino. Hij werd aldaar met veel eer ontvangen door Federico da Montefeltro. Om zijn dankbaarheid te uiten aan Montefeltro berekende Van Middelburg een prognosticonvoor het jaar 1480. Hij werd vervolgens lijfarts van Da Montefeltre en ook diens astroloog. Dankzij hem werd hij benoemd tot abt van de abdij van San Christoforo.Wie eenmaal in Middelburg of Urbino is geweest weet meer dan de eerste de beste diplomaat.

Italia nr3

Wat Federico da Montefeltro en TruusvanGogh echt met elkaar gemeen hebben, daar schrijven we later nog wel een keer extra over. Wat ze voor nu zeker met elkaar gemeen hebben is hun liefde voor medemenselijkheid. Met berekening, slimheid en met inzet van het oog voor detail en psychologie verrassen zij keer op keer de mens. Lichamelijk ongemak is een contante factor in hun leven evenals vechten voor hun broodwinning. Italië en Nederland hebben dan ook gemeen dat ze vaak last hebben van diverse buikpijndossiers. Veel kwetsbare mensen krijgen te maken met knellende en/of slechte wetgeving en daar doen wij iets mee. Je gaat hun werk ook pas zien als je het doorhebt. Ze werken via een aanpak met andere ogen.

Een vleugje Italië bij B&B Montancourt Middelburg

Ik, Silvia Koning alias TruusvanGogh ben een strijdbare vrijdenker die voor mijn opvattingen durft uit te komen. Ik strijd voor de Gelijkewetbehandeling en ontwikkelingskansen voor alle kinderen, ben een verbindende schakel tussen de in 1998 afgeschafte AAW wet en huidige Ministerie van SocialeZaken en Werkgelegenheid. Na 1998 kwam vrijdenken door een valsspelende overheid die tijdens het spel de spelregels veranderde, vanwege de hedendaagse graaicultuur van bestuurders die steeds meer buikpijn dossiers creëren. De essentie van vrijdenken en humanisme getuigt van het besef van de verbondenheid van alle mensen als wezens die zich zo normaal en harmonieus mogelijk moeten kunnen ontplooien onder eigen regie. Voorts is erkenning van de mensheid als hoogste eenheid binnen onze rechtstaat.

Geloof in jezelf Photo Lokale Oostkerk
Art for Change in Return

Diverse traumatische ervaringen hebben Montefeltro en TruusvanGogh geleert dat ze slechts op één persoon kunnen vertrouwen en dat is: zichzelf. Silvia droomt ervan de koningin van de oesters te worden, vanwege een baken van wijsheid en beschaving in een steeds onrechtvaardiger Nederland.

Als je ook fan bent van Italiaanse en Nederlandse kunst kom dan eens naar Middelburg en ontdek de kracht van kunst, muziek en cultuur. Slapen in het huis van geschiedschrijver Pieter de la Rue en TruusvanGogh.

Welkom in mijn huis 1596 aan de Rouaansekaai kaai in Middelburg archief dbnl.org

Programma & Data Oostkerk

Liefs Silvia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s